Sanoi ruskea nalle ensimmäiseksi, kun nostin sen ylös vanhasta nojatuolista. Ja niimpä, enhän minä voinut kaveruksia erottaa toisistaan!

721024.jpg

Nämä maalaisveljekset, 40-luvulta, löytyivät hauskojen yhteensattumien summana... Olimme tyttöporukalla shoppausreissulla Tuurin kyläkaupoissa ja takaisintulomatkaa varten ostin autoon "Maalla"-lehden. (Pidän ko. lehdestä paljon, samoin Lant Livetistä -på svenska!) Lueskelin siis lehteä ja epäuskoiseti silmäilin artikkelia, jossa kerrottiin erään sukutilan kunnostuksesta ja tilan yhteydessä sijaitsevasta Keihään kesäpuodista; sisustusliikkeestä yhdistettynä vanhoihin tavaroihin. Puoti oli juurikin meidän reittimme varrella!!!

721019.jpg

Nallekaverukset on siis sijoitettu 40-luvulle. Ne ovat niin sanottuja nahkanalleja, aidosta turkista ommeltuja. Molemmilla on lasisilmät ja  nivelet raajoissa ja päässä.

721029.jpg

Valkoisen nallen jalka on irti, mutta kahdessa palassa tallessa. Saa nähdä saanko korjattua, nahka on aika haurasta vanhentuessaan. Siis nalle on lampaannahkaa vaikka näyttääkin kuvassa teddyltä!

 

Suomen nukke -ja nalle lehdessä (2/2003) sattui olemaan Armi Viitasaaren tekstiä aiheeseen (tässä osa):

"Lammasnahkanallet ovat tyypillisiä sota-ajan ja pula-ajan nalleja. [...] Nahkanalleja on tehty hyvin monessa maassa, ehkä eniten Englannissa ja Irlannissa. Nahkanallet ovat Suomessa vanhoissa nalleissa erittäin yleisiä ja juuri nämä kotimaiset [Turkulaiset] yleisimpiä. [...]  Vaikka nallet ovat hyvin tehtyjä [...] niiden keräilyarvo ei ole kovin suuri - hinnat ovat liikkuneet nykyrahassa 20-100 euron välillä kunnosta riippuen. Tämä johtuu siitä, että nahkanalle on vanhemmiten erittäin hauras ja revetessään erittäin vaikea korjattava."

Minun nalleni maksoivat vain 10 e /kpl. Ruskea kaveri on mielestäni lisäksi erittäin hyväkuntoinen :D