En niinkään omaa huonekasveja, jotain satunnaista poikkeusta lukuunottamatta. Olen enemmän puutarhakukka- ja leikkokukkaihminen. Leikkokukkiakaan ei kyllä tule osteltua kovin usein... Eilen kauppareissulla tarttui kuitenkin mukaan tulppaaneja ja sekalainen valmiskimppu, jonka purin kotona. Halusin kokeilla pitkästä aikaa japanilaista kukkien asettelua. Edellisestä kerrasta olikin jo yli vuosi.

Olisi kannattanut katsastaa valmiskimppua hieman tarkemmin, asetelman materiaalimäärä jäi hieman laihaksi. Valokuvaus osoittautui niinikään haastavaksi ja en oikein vielä tänäänkään auringonvalossa saanut sellaista kuvaa kuin olisin halunnut. (Pöytä ja asetelma ovat tässä vain valon takia, ei siis sijoituspaikka)

1262995.jpg

 

Noudatin Ohara-koulukunnan elementary Form Style B.tä (alkeisasetelman oksissa lötyvät vain subjekti ja objekti). Pääoksan pituus on 1.5 kertaa maljakon halkaisija ja objekti (neilikka) on 1/3 osa pääoksasta taivutettuna 45 asteen kulmaan eteenpäin. Kukkien varret eivät muuten nojaa astiaa vasten...ja nahkalehti näyttää kuvassa kumman litistyneeltä, on oikeasti huomattavasti ilmavampi!

Mutta jos ihan totta puhutaan niin kyllähän harjoittelua kaivataan. Olenkin odotellut sitä Japaninmatkaa kuusta tippuvaksi, jotta pääsisin osallistumaan "oikeille" oppitunneille. Tosin tätäkään asetelmaa ei pääse tekemään aivan heti... ;)

Ikebanakirjallisuutta olen jonkin verran kartuttanut hyllyyni. Tässä eräs upea kirja: Classic Ikebana, Moribana style, Kazuhiko Kudo. (Ohara -koulukunta)

1263407.jpg

Muita alan kirjoja hyllyssäni:

Ikebana of Japan, Moribana style by Houn Ohara 1969 (oikeastaan 20 kortin sarja, Ohara)
Kukka-asetelmia, Shizuko Yuhashi Marta Keravuori 1954 3.painos (Sogetsua?)
Ikebana, Japanilainen kukka-asettelutaide, Hilkka Smedslund 1965 (Sogetsu)
Ikebana, Japanilaisen kukkienasettelun alkeita, Marketta Forsell 2005 (Sogetsu)
Ikebana, Sogetsu Flower Arrangement for beginners by Sofu Teshigahara v. 1962?
Easy Ikebana, Floral Accents for the Home, Reiko Takenaka 2001 (modernia, vapaampaa ikebanaa)